
Marcel Kleizen:
De eerste fietsburgemeester van Zuid-Holland
De nachtburgemeester en kinderburgemeester zijn bekende begrippen. In discussies rondom ‘hun’ onderwerpen laten zij van zich horen in hun gemeente. Sinds kort kennen we in Zuid-Holland ook een nieuwe variant op de functie. We spraken met Marcel Kleizen, die zich sinds begin februari fietsburgemeester van Den Haag mag noemen.
Fanatieke ‘fietser-plus’
Marcel fietst al jarenlang veel en graag, niet alleen op een gewone fiets. Hij werkte als fietskoerier, zette een landelijk platform op voor fietskoeriers en voerde in verschillende steden gesprekken over logistiek. “Het groeiende aantal vervoersbewegingen in steden kunnen we niet blijven verzorgen met gemotoriseerde voertuigen. Volgens mij is de fiets de oplossing voor veel logistieke en ruimtelijke problemen in de stad. Los daarvan is fietsen gezond, leuk en niet vervuilend!”
Samen met kinderen en jongeren
Marcel is in het dagelijks leven zelfstandige in de fietslogistiek. Zijn werk als fietsburgemeester is vrijwillig. “Begin dit jaar zag ik de functie voorbijkomen. Ik wist direct: dit wil ik! Ik wil samen met kinderen en jongeren werken aan een fietsvriendelijke stad. Dat omschreef ik daarom duidelijk in mijn plan. Blijkbaar viel dat in goede aarde, want ik heb de functie gekregen en ben nu hard aan de slag. In de meivakantie verzorgde ik al een actie in de Haagse parken, waarbij jongeren de fun van fietsen konden ervaren. Van de zomer hoop ik bovendien een junior fietsburgemeester aan te stellen. Wat Nederland uniek maakt, is dat we kinderen jong leren fietsen en letterlijk loslaten, zonder zijwielen. Ik gun het aan alle kinderen om op te groeien met een fiets. Wat mij betreft is het een basisrecht.”
Marcel geeft fietsles in het Transvaalkwartier.
De finish van een slow ride.
Fiets in de spotlight
Marcel nam een tijd voor zijn burgemeesterschap al het initiatief voor de Haagse fietstaxidienst ‘Eritrea Fietst’. Daarin werken nieuwe Nederlanders als fietstaxibestuurders. In zijn functie als fietsburgemeester heeft hij nog meer plannen: “In september organiseer ik een slow ride in de stad. Zo wil ik samen met jongeren aandacht vragen voor het belang van veilig fietsgedrag en ruimte voor de fiets. Later in het najaar start er op basisscholen een fietscampagne. Ik pleit ervoor dat iedere school dan een leerling benoemt tot fietsheld. De ideeën van kinderen over fietsen en veiligheid op straat wil ik dan verzamelen.”
Voor volgend jaar staat er een cargo bike-festival op de rol. Marcel legt uit: “Daar wil ik zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met verschillende typen fietsen. Het gaat dan niet alleen om vrachtfietsen, maar ook om driewielers en dergelijke. Die kunnen bijvoorbeeld voor ouderen interessant zijn.”
Fietser en voetganger centraal
Marcel is enthousiast over de nieuwe verkeersstrategie van Den Haag: “De fietser en voetganger staan daarin centraal. Er komen veel dertig-kilometergebieden. Wat mij betreft mag die maximumsnelheid in de hele stad gaan gelden. Ik bekleed een onafhankelijke functie, dus ik ben vrij om stelling te nemen tegen het beleid van de gemeente of aandacht te vragen voor bepaalde onderwerpen. Het is een goede samenwerking.”
Een wereldwijd netwerk
Op dit moment zijn er wereldwijd tientallen fietsburgemeesters. De Amsterdamse sociale onderneming BYCS is de drijvende kracht achter het netwerk. “Het is mooi om te zien hoe ook in andere steden, zoals Berlijn en Brussel, de fiets centraal wordt gesteld. In Nederland zijn er fietsburgemeesters in Amsterdam, Eindhoven en Westland. En bij het verschijnen van dit magazine is waarschijnlijk ook de aanstelling in Rotterdam rond. De werving en aanstelling van de fietsburgemeester in Westland was trouwens een initiatief van de Fietsersbond. Ik ben blij met zoveel partners met hetzelfde doel. We hebben elkaar nodig!”
Maak een punt van nul
“De boodschap achter ‘Maak een punt van nul’ is nodig: mensen beseffen vaak niet hoeveel ongevallen er gebeuren. Het is belangrijk om dit te benoemen en samen werk te maken van nul verkeersslachtoffers. De gemeente Den Haag onderzoekt in dat kader of vrachtverkeer kan worden geweerd rondom scholen. Door de routes slim in te richten kunnen we conflicten tussen fietsers en zwaar verkeer voorkomen. Dat is een positieve ontwikkeling.”
De fietsburgemeester volgen of meer weten?

Volg hem via twitter en facebook via @fietsburgemeesterdenhaag, mail hem op fietsburgemeesterdenhaag@gmail.com of kom op de 1e woensdag van de maand langs bij Lola Bikes and Coffee aan het Haagse Noordeinde.