"Kinderen bewust maken van gevaren"

De gemeente Noordwijk is al jaren actief met het programma SCHOOL op SEEF. We spreken wethouder verkeer Roberto ter Hark over zijn beweegredenen en ervaringen.

“Als gemeente vinden we SCHOOL op SEEF een belangrijk programma, omdat het om verkeersveiligheid gaat. Gedrag speelt een belangrijke rol bij verkeersveiligheid en het is het effectiefst om jong te beginnen met het positief beïnvloeden ervan. Kinderen bewust maken van de gevaren en hen leren daar zo goed mogelijk mee om te gaan. We stimuleren ook het wandelen en fietsen en als je wilt dat kinderen dat veilig kunnen, moet je ze natuurlijk wel leren hoe dat moet. Noordwijk geeft fietsers ruim baan. Zo is onlangs de voorrang op alle rotondes gelijkgetrokken, passend bij de Duurzaam-Veilig richtlijnen. Ook zijn er allerlei fysieke maatregelen getroffen, bijvoorbeeld bij risicovolle oversteeklocaties.”

Samenwerken is de sleutel

“Deze periode rondden we ook het project Veilige Schoolomgeving af. Naast schoolbesturen schoven daar ook de hulpdiensten bij aan en de vertegenwoordigers van de bewoners uit de wijk waar de school staat. Samen brachten we in kaart wat de knelpunten zijn, waarbij wij ook de input van de kinderen meenamen. Samen maakten we ook afspraken over de oplossingen. Daarbij gaan infrastructuur en gedrag hand in hand. We bekijken wat ieder zelf kan bijdragen om het veilig te maken.”

Ambassadeur

Ter Hark reikt het verkeersveiligheidslabel altijd persoonlijk uit aan de scholen die dat hebben verdiend. “Ik wil dan vooral in gesprek gaan met de kinderen om van hen te horen wat ze hebben geleerd en wat ze belangrijk vinden.” Als ambassadeur voor Maak een Punt van Nul is hij ook vaak bij andere acties aanwezig, in veel gevallen samen met de Kinderburgemeester van Noordwijk. Zo reikt hij volgende week samen met haar een prijs uit voor de wedstrijd uit de campagne AAN.

“Het is leuk en goed om dat samen te doen. Door de inzet van de Kinderburgemeester zien de kinderen dat het onderwerp ook voor hen belangrijk is. Ik ben blij verrast door de reacties en de betrokkenheid van de scholen. Men is zeer bereid om zich in te zetten voor verkeersveiligheid. Een uitdaging is soms wel om verkeersouders te vinden. Wanneer de verkeersouder vertrekt als zijn of haar kind de school na groep 8 verlaat, is er meestal niet meteen een nieuwe. We zoeken naar een oplossing hiervoor, bijvoorbeeld door nieuwe verkeersouders al een jaar eerder te betrekken. Zo kunnen wij ze rustig inwerken.”

Oproep aan scholen, nieuwe raadsleden en bestuurders

“Mijn oproep aan scholen is: blijf actief en blijf de gemeente ook opzoeken, want verkeersveiligheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Mijn advies aan de nieuwe raadsleden is: zorg dat er op de begroting budget is voor de infrastructurele maatregelen en het gedrag. Aan bestuurders wil ik zeggen: aan de slag met verkeersveiligheid, want het is nuttig en dankbaar. Juist om samen die verantwoordelijkheid te nemen.”

Deel dit artikel: