Een veilig e-bike met de tips van TestKees


Interview met Kees Bakker, consumentenvoorlichter bij de Fietsersbond

In een nieuwe videoserie van Doortrappen deelt Kees Bakker zijn kennis over e-bikes. Praktisch, to-the-point en duidelijk: dankzij TestKees kan iedereen goed voorbereid naar de winkel. We spraken hem over de zoektocht naar een passende fiets.

Je bent een expert op het gebied van passende e-bikes. Hoe is dat zo gekomen?

Kees Bakker: “Ik heb industrieel ontwerp gestudeerd, waar je leert over de ergonomie van een product, de interactie tussen gebruiker en product. Dat is een belangrijk thema bij e-bikes, vooral bij oudere gebruikers. Ongelukken kunnen worden voorkomen als de fiets goed bij hen past, bij hun lengte maar ook bijvoorbeeld bij hun gezichtsvermogen. Ik ben consumentenvoorlichter bij de Fietsersbond en test in die functie al jaren e-bikes. Zo ben ik behoorlijk deskundig geworden op dit gebied. Met de filmpjes voor Doortrappen wil ik mijn kennis delen en mensen helpen om langer, veiliger en met meer plezier van hun e-bike te genieten!”

“Verkopers én kopers zijn vaak gefocust op de technische specificaties van e-bikes, zoals de actieradius. Zithouding en stabiliteit worden weleens verwaarloosd. Maar uiteindelijk is het belangrijker dat een e-bike prettig fietst dan welke ondersteuning erin zit; de ergonomie is namelijk bepalend voor het fietsplezier én voor de veiligheid. Dankzij de aandrijving blijven mensen tot op hogere leeftijd fietsen dan voorheen en zijn e-bikers gemiddeld ouder en kwetsbaarder dan andere weggebruikers. Een veilige fiets, ook met het oog op de toekomst, is voor hen cruciaal. Wanneer iemand van zeventig alvast een fiets met lage instap kiest, dan kan diegene veel meer en langer plezier van de fiets beleven.”

Waarom is het zo belangrijk om goed voorbereid op zoek te gaan naar een e-bike?

Waar moeten kopers dan vooral op letten?

“Zorg dat het stuur niet te ver van je af staat. Ouderen lossen dit vaak op door het stuur helemaal omhoog te zetten, maar dat is niet goed voor de houding. Beter is het om een kleinere framemaat te kopen, zodat het stuur dichterbij staat. Een ander aspect om goed op te letten is de hoogte van het zadel. Een jonge fietser komt graag net met z’n tenen bij de grond, maar ouderen willen gemakkelijker op- en afstappen. Zorg er daarom voor dat je fiets bij aankoop nog ruimte biedt om in de toekomst te kunnen zakken met het zadel.”

“Zithouding en stabiliteit raken weleens ondergesneeuwd door de technische aspecten.”

“Ik zie een ontwikkeling in de vormgeving en reputatie van hulpmiddelen op de fiets. Steeds meer mensen begrijpen bijvoorbeeld hoe handig en veilig een spiegeltje op de fiets is. Hulpmiddelen zijn veel meer geaccepteerd dan vroeger en dat heeft onder andere te maken met de vormgeving. Vroeger had je één type spiegel, groot en lomp. Tegenwoordig zijn er elegante exemplaren op de markt die minder opvallen. Dezelfde ontwikkeling zie je trouwens bij bredere pedalen, en ook bij de e-bike als geheel. Ik zou zeker aanraden om voor een spiegel op je e-bike te gaan.”

Hoe maak ik mijn e-bike zo veilig mogelijk?

Wat is je beste tip voor potentiële kopers van een e-bike?

“Maak een lange proefrit. Denk niet te snel dat het wel goed zit met een fiets, maar ga echt een flinke tocht maken. Het beste ga je voor zo’n proefrit naar het testcentrum van een fabrikant, want daar hebben ze alle maten van de e-bikes op voorraad. Als je daar een geschikte fiets vindt, kun je die alsnog bestellen bij de lokale fietsenwinkel.”

De video’s met tips van TestKees zijn te bekijken op het YouTubekanaal van het ROV Zuid-Holland en op de website van Maak een punt van nul. Daar kun je ook terecht voor meer tips voor senioren in het verkeer. Het ROV zal de video’s gebruiken tijdens de Doortrappen-dagen in de regio’s.

Doortrappen, the movies