Zo zelf­standig mogelijk in het verkeer

Veilig kunnen deelnemen aan het verkeer bepaalt een groot deel van je zelfstandig­heid. Van boodschappen doen tot naar je werk gaan, je gebruikt verkeers­vaardigheden iedere dag. Daarom zijn de trainingen op dit gebied ook zo populair bij de Academie voor Zelfstandigheid in Monster.

De Academie is gevestigd op woonzorgpark Het Westerhonk. Bewoners van dat park en andere studenten kunnen er trainingen volgen die hun zelfstandigheid vergroten. Bijvoorbeeld op het gebied van koken, sociale vaardigheden, Engels en dus ook verkeers­veiligheid. Annelore van der Meer geeft training in veilig lopen en fietsen op en buiten het terrein.

“De verkeersvaardigheden van onze studenten verschillen”, vertelt Annelore. “Met sommigen oefenen we veilig lopen en fietsen van hun woning op het terrein naar de dagbesteding, die ook op het terrein zit. Er zijn ook studenten die van het terrein af gaan. De supermarkt zit bijvoorbeeld sinds kort een eindje verderop. Een studente gaf aan dat zij zelf boodschappen wilde doen. Dus toen heb ik met haar geoefend om naar de supermarkt te fietsen.”

Onvoorspelbaar gedrag

Voor de studenten op de Academie voor Zelfstandigheid is de onvoorspelbaarheid in het verkeer vaak lastig. “Je weet op de weg niet altijd wat een ander gaat doen”, legt Annelore uit. “Er gelden natuurlijk wel regels, maar niet iedereen houdt zich daar altijd aan. Het gebeurt weleens dat je geen voorrang krijgt waar dat wel zou moeten. Voor studenten met een stoornis in het autistische spectrum is dat moeilijk te verteren.”

Met de trainingen probeert Annelore vooral zekerheid te bieden aan haar studenten. “Veel studenten voelen zich onzeker in het verkeer”, legt ze uit. “Ze zullen iemand eerder laten voorgaan dan dat ze zelf de ruimte pakken. Dat is bescheiden, maar niet altijd het veiligst. In de trainingen willen we vooral zekerheid bieden aan hen. Als ik merk dat een student niet meer schrikt van onverwachte situaties, dan weet ik dat hij of zij veilig aan het verkeer kan deelnemen.”

Lessen van SCHOOL op SEEF

Begin november heeft Ronald Wittenberg op de Academie SCHOOL op SEEF verkeersles gegeven. “Dat vonden de studenten erg leuk”, vertelt Annelore. “Achteraf mochten we de materialen van SCHOOL op SEEF* houden. Die gebruiken we nu graag. Ze maken het makkelijker om bepaalde vaardigheden herhaaldelijk te oefenen met de studenten. Bijvoorbeeld een bocht naar links: die komt maar één keer voor op het terrein en dan voelt het bijna pesterig om studenten die bocht tien keer te laten fietsen. Maar de oefeningen van SCHOOL op SEEF maken het tot een soort spel, door een parcours uit te zetten. Zo is het voor de studenten toch leuk om een actie tien keer te oefenen en te laten inslijten!”

Deel dit artikel: