Unieke editie themaweek
Maak een punt van nul
Een terugblik

Ook dit jaar gaven het ROV-ZH, de regio’s, ambassadeurs en veel andere verkeers­veiligheids­partners in de derde week van september extra aandacht aan verkeers­veiligheid. In deze week vond de speciale themaweek Maak een punt van nul plaats. Het was dit jaar een unieke editie!

Van dodehoeklessen op basisscholen tot verkeersactiviteiten op peutercentra, en van campagneteams tijdens publieksdagen tot VR-simulaties bij bedrijven. Overheden en publieke en private partners organiseerden de derde week van september allerlei activiteiten om weggebruikers in Zuid-Holland eraan te herinneren hoe belangrijk veiligheid in het verkeer is. Én om hen te helpen veilig deel te nemen aan het verkeer.

European Mobility Week

Al sinds de eerste editie in 2017 wordt de themaweek bewust georganiseerd in de derde week van september. Dan organiseert de Europese Commissie immers de European Mobility Week. Tijdens deze week vraagt de commissie aandacht voor duurzame mobiliteit. Ieder jaar staat een specifiek thema in deze week centraal, en in 2019 was dat Safe Walking, Safe Cycling. Dit sluit mooi aan op de ambitie om van Zuid-Holland een gebied te maken zonder (vermijdbare) verkeersslachtoffers.


Een groot aantal gemeenten en bedrijven­ambassadeurs liet voertuigen voorzien van campagnebelettering. Gedeputeerde Floor Vermeulen van de provincie Zuid-Holland bracht een sticker aan op de eerste van in totaal zes provincie-auto’s. Daarnaast zijn er opnieuw trams en bussen met campagne-uitingen door de regio. Kijk op de website van Maak een punt van nul voor meer informatie over de week.

Wat gebeurde er verder in deze unieke week?

Activiteiten bij bedrijven

Bedrijven die ambassadeur zijn van Maak een punt van nul organiseerden allerlei activiteiten. De medewerkers van Nature’s Pride (leverancier groente en fruit) konden op het bedrijventerrein de bandenspanning van hun auto laten controleren door Band op Spanning. Het campagneteam van Responsible Young Drivers was bij Vitamine & Zo om met een 3D-simulator te laten ervan wat alcohol en drugs met je rijvaardigheid doen. En Renewi gaf dodehoeklessen in Alphen aan den Rijn, op een school voor speciaal basisonderwijs.

Hulpmiddelen voor appèl op weggebruikers

De ambassadeursgroep groeit gestaag. Samen met hen doen we een appèl op zoveel mogelijk weggebruikers in Zuid-Holland: laten we er samen voor zorgen dat verkeersveilig gedrag normaal wordt in ons gebied. Om de ambassadeurs en de andere verkeers­veiligheids­­partners te helpen, stellen we allerlei middelen beschikbaar. Persberichten bijvoorbeeld, en banners, uitdeelmateriaal en infographics.


Op maakeenpuntvannul.nl/webshop kunt u de middelen downloaden en bestellen.

Video’s

Er zijn speciale video’s gemaakt waarin u kennis maakt met vier nieuwe ambassadeurs. Tijdens de themaweek kwam er dagelijks een nieuwe video online. Op maandag 16 september presenteerden we de nieuwe campagnefilm van Maak een punt van nul, met spoken word-artiest Derek Otte (twee jaar lang de stadsdichter van Rotterdam) en korte beelden van de ambassadeurs.


De video’s staan ook op ons YouTube- en Twitter-account. Fijn als u de ze deelt! Samen kunnen we steeds meer bekendheid geven aan het thema en aan de partners die hier werk van maken.

SCHOOL op SEEF Schoolbrengweek

Een grote activiteit in de hele provincie was de Schoolbrengweek. Vooraf beloofden ruim 2.500 ouders online dat ze in deze week hun kinderen lopend of met de fiets naar school zouden brengen. Driehonderd scholen deden mee. Zestig daarvan maakten ook gebruik van de digitale Schoolbrengmonitor, waarmee ze registreerden dagelijks hoe leerlingen naar school kwamen. Uit de voorlopige resultaten blijkt dat 72% van de leerlingen op de fiets of lopend naar school kwam.


Op de website van SCHOOL op SEEF vindt u meer informatie over de week.

Regiobijeenkomst SPV2030

Op donderdagmiddag 19 september organiseerden de provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag een belangrijke bijeenkomst voor iedereen die professioneel bij verkeersveiligheid in onze regio betrokken is. Het onderwerp was het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030. We maakten risicogestuurd werken concreet en dachten na over een goede wisselwerking tussen gedrags­beïnvloeding en educatie enerzijds en infrastructuur en handhaving anderzijds.

Volgend jaar (weer) meedoen? Of uw actie delen?

Kijk op www.maakeenpuntvannul.nl voor de mogelijkheden, of mail naar meedoen@maakeenpuntvannul.nl.