TotallyTraffic: Integrale verkeersveiligheid voor en door alle middelbare scholieren

Jongeren, voortgezet onderwijs en verkeersveiligheid, een spannende mix. Boeit verkeersveiligheid jongeren wel? En heeft een school voor voortgezet onderwijs niet al te veel aan het hoofd? Met het programma TotallyTraffic gaan we al zo’n 12,5 jaar de uitdaging aan jongeren te bereiken met een onderwerp waar ze dagelijks mee te maken hebben. We proberen het voor scholen zo gemakkelijk mogelijk te maken om aan het programma deel te nemen.

De opzet lijkt succesvol, getuige het feit dat een derde van de scholen in ons gebied een of meer lessen uit het programma gebruikt, en dat maar liefst 98% van de leerlingen daar volgens de lesevaluaties enthousiast over is

TotallyTraffic, waarom ook alweer?

Jongeren in de leeftijd van 12 tot 17 jaar zijn extra kwetsbaar in het verkeer. De meesten moeten vanaf de brugklas (verder) fietsen naar school, en doen dat vaak ik groepen. Voor een aantal van hen verandert de verkeersrol, doordat ze op de scooter of bromfiets stappen. Deze overgang vraagt om specifieke kennis en vaardigheden. Daarnaast gaan alcohol en drugs in de nieuwe situatie spelen, met alle risico’s van dien voor de deelname aan het verkeer. De mening van de peergroup is in deze leeftijdsfase belangrijk, en helaas betekent dit dat een aantal jongeren zich omwille van de (feitelijke of vermeende) waardering van hun leeftijdgenoten laat verleiden tot riskant gedrag.

De cijfers liegen er dan ook niet om: in de afgelopen 7 jaar zijn volgens de geregistreerde gegevens jaarlijks bijna 650 jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar in Zuid-Holland slachtoffer geworden van een verkeersongeval, meer dan 20 flinke schoolklassen.

TotallyTraffic anno 2022

Op dit moment werken maar liefst 12 professionele lesaanbieders met regionale accountmanagers samen in regionale netwerken. Via dit traject worden de scholen ontzorgd bij lessen over veilige verkeersdeelname. Lessen over relevante onderwerpen, zoals afleiding op de fiets, alcohol en drugs in het verkeer en zichtbaarheid/fietsverlichting. Dankzij financiële middelen van de regievoerders Metropoolregio Rotterdam Den Haag, de Provincie Zuid-Holland en de regionaal samenwerkende gemeenten zijn de meeste van de 33 lessen uit het programma voor scholen nog steeds kosteloos. Een deel van de lessen is uit te voeren door eigen docenten, voor andere zijn professionele gastdocenten beschikbaar.

We zijn positief over de resultaten die we boeken, maar we willen meer. Meer scholen, meer diversiteit in lessen, meer inzicht in welk effect de educatie heeft op de jongeren.

Acties in 2022

Voor 2022 staat een aantal acties gepland:

  • Vanuit de regio’s en gemeenten meer aandacht besteden aan de schoolroutes en de omgeving van de scholen: integrale aanpak.
  • Het merk TotallyTraffic krachtiger maken door alle lessen de programma uitstraling te geven en zo de boodschap te versterken.
  • Meer scholen en ook ouders actiever betrekken bij het programma.
  • De lessen actualiseren: digitaliseren, geschikt maken voor alle doelgroepen en Engelstalige versies ontwikkelen.

Het onderwerp is immers belangrijk genoeg om het in iedere gemeente en op iedere school een stevige plek te geven, met aandacht voor de veiligheid op de schoolroutes én voor het gedrag van scholieren en medeweggebruikers op die routes. Want ook in gemeentes zonder scholen voor voortgezet onderwijs gaan jongeren wel op weg naar school.

Meer weten over TotallyTraffic?

Deel dit artikel: